Replace "http://www.r1-radio.net" with the URL of the website to which you want to redirect your blog. © R1 Radio: Emmono Gkrizo: Interview

Emmono Gkrizo: Interview

[Please scroll down for English]Οι Έμμονο Γκρίζο ρωτάνε τους ‘Εμμονο Γκρίζο

1. Πόσα χρόνια υπάρχει το συγκρότημα και ποιες οι αλλαγές μέχρι τη σημερινή του σύνθεση;

Το συγκρότημα είναι ενεργό από το 2005 και δισκογραφικά από το 2006. Έχουν γίνει διάφορες αλλαγές στη σύνθεση οι οποίες βοήθησαν και τα μέλη που έφυγαν να κάνουν κάτι που τους ταιριάζει περισσότερο, αλλά και τη μπάντα που είχε μια εμφανή φυσική εξέλιξη η οποία καταγράφεται στις 3 κυκλοφορίες της.

Η σημερινή σύνθεση αποτελείται από τους 
-Αντώνη Ασπρόπουλο: Τύμπανα
-Μπάμπη Τζανιδάκη: Φωνή, κιθάρα
-Χάρη Γερουλάκη: Μπάσο.

2. Πώς ξεκίνησαν οι Έμμονο Γκρίζο; Ποιοι οι συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στα μέλη;

Οι Έμμονο Γκρίζο ξεκίνησαν όπως όλες οι μπάντες. Από φίλους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και εμπειρίες από τον τόπο που ζούν. Η λέξη Έμμονο Γκρίζο, ανάμεσα σε άλλα, αντικατοπτρίζει το έντονο γκρίζο της βιομηχανικής περιοχής της Ελευσίνας, εκεί όπου συνήθως παίζουν τα παιδιά και γεμίζουν τις αναμνήσεις τους με αυτό το χρώμα. 

Έτσι και ο Μπάμπης πήρε αυτή την έντονη ανάμνηση και την μετουσίωσε σε κάτι δημιουργικό, τους Έμμονο Γκρίζο. Ο κυριότερος συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα μέλη είναι η μακρόχρονη φιλία και το κοινό έντονο ενδιαφέρον για τη μουσική και το συγκρότημα.

3. Ποιο είδος μουσικής εκπροσωπείτε και ποιες οι μουσικές σας αναφορές;

Η ροκ μουσική είναι αυτή που μας ταιριάζει απόλυτα. Ο καθένας από εμάς μπολιάζει τις μουσικές του αναφορές στους ‘Εμμονο Γκρίζο ώστε να βγει η συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα που έχουμε. Στην μουσική μας μπορείς να ακούσεις από RHCP, Nirvana και Soundgarden, έως Παυλίδη και Τρύπες, ή Iron Maiden και Black Sabbath. O κοινός παρονομαστής είναι ο δυνατός ήχος, η ενέργεια και το συναίσθημα που θέλουμε να έχουν οι ηχογραφήσεις και οι συναυλίες μας.

4. Αναζητείτε την καινοτομία μέσα από τη δουλειά σας ή υπηρετείτε πιστά και απόλυτα το μουσικό είδος που συγκαταλέγεστε;

Αυτό που υπηρετούμε πιστά και απαρέγκλιτα είναι η μουσική μας έκφραση. Αν παραμένει ίδια ή αλλάζει θεαματικά, είναι κάτι το οποίο φαίνεται αργότερα, μετά το τέλος των ηχογραφήσεων. Είναι πολύ σπάνιο να «σχεδιάσουμε» κάτι μουσικό με οποιοδήποτε ίχνος υστεροβουλίας. Η μουσική είναι το καταφύγιο της ζωής μας και από τα λίγα οχήματα απόλυτης ελευθερίας που έχουν απομείνει στον κόσμο που ζούμε με τα αμέτρητα «πρέπει».  Άρα αν υπάρχει καινοτομία στο επόμενο cd που ετοιμάζουμε, δεν θα προέρχεται από «σχέδιο» αλλά από αγνή ανάγκη έκφρασης.

5. Ποια η μουσική σας παιδεία; Έχετε σπουδάσει μουσική;

Η μουσική μας παιδεία προέρχεται, ως επί το πλείστον, από τα αγαπημένα μας συγκροτήματα και από σποραδικά μαθήματα που έχουμε κάνει. Προσωπικά είμαι αυτοδίδακτος με δασκάλους τους αγαπημένους μου μπασίστες, τον Steve Harris και τον Geezer Butler. Πέρα από το πρακτικό μέρος, η μουσική παιδεία είναι κάτι το οποίο βρίσκεται σε καθημερινή εξέλιξη μέσα μας, κάθε στιγμή που ακούμε μουσική ή που παίζουμε στην μπάντα. 

6. Σε ποιο κοινό απευθύνεστε και τι μηνύματα θέλετε να περάσετε;

Μας ενδιαφέρει να παίρνουμε και να δίνουμε ενέργεια από τη μουσική που παίζουμε, άρα, προτιμώ το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε, να βρίσκεται εκεί για να συμμετέχει σε αυτό το «πάρε-δώσε». Όσο αφορά το στιχουργικό μέρος, οι στίχοι μας αφορούν βιώματα και παρατήρηση που προέρχονται από την πραγματική ζωή και μετουσιώνονται ποιητικά σε στίχο από τον Μπάμπη.

7. Πώς λειτουργείτε τώρα σαν ομάδα, όσον αφορά στη μουσική δημιουργία;

Η ομαδική δουλειά που κάνουμε τώρα, πιστεύω ότι θα φανεί έμπρακτα στο επόμενο cd, που παρεμπιπτόντως υπολογίζουμε να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο ή το αργότερο στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Πολλές φορές ακούμε τη σημασία της έννοιας «χημεία» σε μια μπάντα ή σε μια οποιαδήποτε ομάδα. Σε εμάς συμβαίνει αυτό σε υπερθετικό βαθμό, σε σημείο που από το μηδέν, σε 3 ώρες μπορούμε να φτιάξουμε 3 τραγούδια, όπως και συνέβη αυτό! Για να φτάσουμε βέβαια σε αυτό το σημείο, υπάρχει μια προϊστορία 9 χρόνων ύπαρξης της μπάντας, και διάφορων αλλαγών που συνέβαλλαν στη δημιουργία της.

Από την άλλη, η υπερβολική «χημεία» θα μπορούσε να είναι τροχοπέδη στη δημιουργία και στην εξέλιξη της μπάντας και να συνέβαλλε στη δημιουργία συντηρητισμού και στατικότητας. Παρόλα αυτά, προσπαθούμε να προκαλούμε οι ίδιοι τους εαυτούς μας για να μην μένουμε στάσιμοι και ταυτόχρονα να δημιουργούμε καινούργια πράγματα. Όχι γιατί έτσι πρέπει (όπως προανέφερα) αλλά γιατί έτσι βγαίνει από μέσα μας. Όλα αυτά λοιπόν συμβάλλουν στην άρτια λειτουργία μας ως ομάδα.

8. Θεωρείτε πως ο στίχος έχει βαρύτητα στη σύνθεση της μουσικής σας και γιατί;

Φυσικά και έχει σημασία γιατί υπηρετεί το όργανο της φωνής, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό, αν όχι το σημαντικότερο, μαζί με τα υπόλοιπα όργανα της μπάντας! Επίσης ο στίχος είναι η άμεση επαφή με τον ακροατή, είναι η γλώσσα που καταλαβαίνει καλύτερα, πέρα από την ίδια τη μελωδία της φωνής! Οπότε είναι διπλά σημαντικός ο στίχος για τους περισσότερους ανθρώπους.

9. Πώς βλέπετε τα μουσικά δρώμενα στο χώρο σας σήμερα;

Η μουσική είναι πολύ ζωντανή, και σε αυτό έχει συμβάλλει πολύ το διαδίκτυο και οι δίαυλοί του, τα μέσα επικοινωνίας που δίνουν στον μουσικό άπειρες πλατφόρμες για να κάνει γνωστή τη δουλειά του και την τέχνη του γενικότερα. Έχω αναλογιστεί από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα, πως η «αγορά» δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια να περιμένει το τέλος της και τον ολοκληρωτικό αφανισμό της. Όλοι οφείλουν να αντιδράσουν και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, γιατί κανείς δεν θα απλώσει το χέρι του να μας τραβήξει από τον βάλτο.

Υπό αυτή την έννοια, βλέπω καθημερινά να ξεπροβάλλουν αμέτρητες μουσικές προσπάθειες, είτε από τον χώρο των συγκροτημάτων, είτε από την πλευρά των μάνατζερ και των δισκογραφικών, οι οποίοι προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της ζωής μας. Προσωπικά είμαι πολύ αισιόδοξος για τη μουσική και αισθάνομαι ότι υπάρχει φρέσκος αέρας και καθαρός πάνω απ’ όλα. Όλοι π.χ βλέπουμε την πρόοδο και την ανάπτυξη της stoner σκηνής και πόσοι άνθρωποι ασχολούνται σε όλη τη διαδικασία, από τους δημιουργούς έως τον ακροατή.

Ας ελπίσουμε πως αυτό θα εξαπλωθεί σε περισσότερες εκφάνσεις της ροκ μουσικής στη χώρα μας και ιδιαίτερα στο λεγόμενο ελληνόφωνο ροκ.

10. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με διάφορους ανθρώπους της μουσικής σκηνής και σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις για το επόμενο cd μας. Θέλουμε πολύ να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω με αυτή την κυκλοφορία, οπότε θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας και από τους συνεργάτες μας, ώστε το υλικό να φτάσει στα αυτιά περισσότερων ανθρώπων και ευελπιστούμε να είναι η καλύτερη δουλειά που έχουμε κάνει. Σίγουρα μπορούμε να πούμε από τώρα πως είμαστε υπερήφανοι για αυτή τη δουλειά και ανυπομονούμε να την κυκλοφορήσουμε ελπίζοντας πως θα αγγίξει αρκετούς ανθρώπους!

{Σημείωση: Οι ερωτήσεις δημιουργήθηκαν από τον Μπάμπη Τζανιδάκη: Φωνή, κιθάρα και οι απαντήσεις από τον Χάρη Γερουλάκη: Μπάσο}

Πληροφορίες για τους Έμμονο Γκρίζο θα βρείτε: http://www.emmonogrizo.gr

**********


Emmono Gkrizo ask Emmono Gkrizo

1. How many years is the band active and what were the changes to the current composition?

The band is active since 2005 and in discography since 2006. There have been several changes in the composition which helped members who left to make something that suits them more, but the band had an apparent natural evolution which is recorded on its 3 releases.

The current lineup consists of 
Antonios Aspropoulos: Drums 
-Babis Tzanidakis: Vocals, Guitar 
-Xaris Geroulakis: Bass.

2. How did Emmono Gkrizo start? What are the connecting links between the members?

Emmono Gkrizo began like all bands. By friends who have common interests and experiences of where they live. The word Emmono Gkrizo (obsessed gray), among others, reflects the intense gray of the industrial area of Eleusis, where children usually play and fill their memories with this color.

So Babis took this vivid memory and transubstantiated it into something creative, the Emmono Gkrizo band. The main link between the members is the long friendship and the intense common interest in music and the band.

3. Which type of music do you represent and what are your musical references?

Rock music is the one that suits us perfectly. Each one of us  is grafting his musical references to Emmono Gkrizo so to come out this peculiarity we have. In our music you can hear from RHCP, Nirvana and Soundgarden, to Pavlidis and Tripes, or Iron Maiden and Black Sabbath. The common denominator is the loud sound, energy and emotion that we want the recordings and our concerts to have.

4.Are you looking for innovation through your work or you serve faithfully and fully your music genre ?

What we serve faithfully and unbendingly is our music expression. If it remains the same or changes dramatically, it’s something which appears later, after the end of the recordings. It is very rare to "design" something musical with any trace of insincere. Music is the refuge of our life and  one of the few vehicles of absolute freedom left in the world we live in, with the countless "must do". So if there is innovation in the next cd we prepare, will not come by “design” but from the pure necessity of expression.

5. Which is your music education? Have you studied music?

Our music education comes, mostly, from our favorite bands and occasional lessons we have taken. Personally, I am self-taught , having as teachers my favorite bassists, Steve Harris and Geezer Butler. Beyond the practical part, the music education is something that is a daily progress through our every time we listen to music or play in the band.

6. Which is your target audience and what messages do you want to spread?

We are interested in taking and giving energy through the music we play, so I prefer the audience to be there and participate in this "give and take". As for the lyrical part, our lyrics are related to  experiences and observations from the real life and poetry translated into lyrics by Babis.

7. How do you operate as a team, regarding to the music creation?

The teamwork we’re doing now I believe that it will be shown practically on the next cd, which we scheduled to be released in November or later in the first quarter of the next year . Many times we hear the importance of the concept of " chemistry" in a band or in any group. To us this happens massively, at a point that in three hours we can make three songs , which actually happened ! To get to this point , there is a history of nine years of the band’s existence and various changes that contributed to its creation.

On the other hand, too much "chemistry" could be a brake to the creation and evolution of the band and could contribute to the creation of conservatism and inactivity. Nevertheless, we try to challenge ourselves not to stay static but  to create new things at the same time. Not because we should to (as I said) but because it comes from within . All these contribute to our well-functioning as a team.

8. Do you consider that the lyrics have gravity in the composition of  your music and why?

Of course it matters because it serves the organ of voice, which is just as important, if not the most important, along with the other instruments of the band! Also the lyrics are the direct contact with the listener, the language he understands best, over the same melody of voice! So the lyrics are twice important for most people.

9. How do you see the music scene in your area today?

The music is very alive,  the internet and the channel, the media that give infinite musical platforms to publicize his work and art in general have helped a lot on that. Since the beginning of the crisis in Greece, I’ve considered that the "market" will not sit with folded hands waiting for its end and its complete destruction. Everyone must react and take the situation into their own hands, because no one will stretch out his hand to pull us out of the swamp.

In this sense, I see countless of music action popping out in daily basis , either by the bands, or by managers and record labels who are trying to adapt to the new realities of our lives. Personally I am very optimistic about the music and I feel that there is fresh and pure air above all. Everyone, for example, sees the progress and the development of the stoner scene and the number of people are involved in the entire process, from the creators to the listener.

Let’s hope this will be spread to more expressions of rock music in our country and especially in the so-called Greek-speaking rock.

10. Which are your plans for the future?

At the moment we’ve started working with various people of the music scene and we will soon start the recordings for our next cd . We really want to take a step forward with this release, so we will do everything using our power and our partners’ power , so that the material will reach to the ears of more people and hopefully be the best job we’ll do . Surely we can say now that we are proud of this work and we’re looking forward to release it hoping that will touch many people !

{Note: The questions were created by Babis Tzanidakis: Voice, guitar and the answers by Xaris Geroulakos: Bass}
Information for Emmono Gkrizo you may find: http://www.emmonogrizo.gr